سفارش تبلیغ
صبا ویژن

ثبت رکورد جدید درسرعت اینترنت

ارسال شده توسط مدیر وبلاگ:علی در 90/2/12:: 8:51 صبح
قطع و وصل اینترنت و حق پایمال‌شده کاربران
کندی سرعت اینترنت به یکی از ویژگی‌های اصلی این پروتکل ارتباطی در کشور تبدیل شده است اما آنچه کاربران از همین اینترنت با سرعت لاک‌پشتی توقع دارند این است که حقوقشان نادیده گرفته نشود و برای قطع و وصل‌های مقطعی، پاسخ مناسبی دریافت کنند.

به گزارش مهر، آخرین آمارها نشان می‌دهد که بیش از 32 میلیون کاربر اینترنت در کشور وجود دارد و از این تعداد تنها نزدیک به 700 هزار نفر از اینترنت پرسرعت استفاده می‌کنند. براین اساس سهم اینترنت دایل آپ با سرعت حداکثر 56 کیلوبیت بر ثانیه در کشور بیش از 90 درصد است. با وجود این همین حداقل سرعت نیز به معضل جدی کاربران تبدیل شده و قطع و وصل‌های مکرر این شبکه بدون توجه به حقوق کاربران صورت می گیرد.

قطع چند لینک

STM4 بین‌الملل که مسیر ترافیک ارتباطی کشور ما به داخل بوده با قطعی مواجه شد که این امر باعث کندی دوچندان سرعت اینترنت کاربرانی که از اینترنت دایل آپ استفاده می‌کنند در برخی نواحی شد. این قطعی ارتباطات بدون اطلاع‌رسانی و عدم تقبل خسارت ناشی از قطعی از سوی ارائه‌کنندگان صورت گرفت.

احمد پورنگ‌نیا، معاون شرکت ارتباطات زیرساخت با تاکید بر این‌که به‌طور کل گزارشی از قطعی لینک‌های ارتباطی به دست ما نرسیده است، به مهر گفت: قطع لینک‌های ارتباطی به طور معمول در بعضی مواقع اتفاق می‌افتد که بسرعت نیز مشکل آن حل می‌شود؛ اما این به معنای مشکل در شبکه ارتباطات زیرساخت نیست.

وی ادامه داد: ممکن است لینک‌های ارتباطی در برخی نواحی دچار قطعی شوند اما این درصدی نیست که بتواند اینترنت مملکت را قطع کند و محسوس هم نخواهد بود. این درحالی است که شرکت‌های ارائه‌کننده خدمات اینترنت مشکل اختلال در سرویس‌دهی به کاربران خود را مربوط به قطعی چند روزه چند لینک ارتباطی بین‌الملل عنوان کردند. پیگیری خبرنگار مهر نیز برای دریافت جزئیات بیشتر از مسوولان شرکت ارتباطات زیرساخت برای این اختلال بی‌نتیجه ماند.

کارشناسان معتقدند که قطع لینک‌های ارتباطی موضوع پیچیده و تازه‌ای نیست و تقریبا در اغلب کشورها به دلایل مختلفی ممکن است اتفاق بیفتد؛ اما آنچه اینترنت کشور ما را از دیگر کشورها متمایز می‌کند مربوط به عدم‌اطلاع‌رسانی و نادیده گرفتن حقوق کاربران و نبود پیش فرضی به نام SLA در قرارداد مشترکان در صورت قطعی‌های مکرر یا مقطعی است.

این در حالی است که در بند (الف) ماده 46 قانون برنامه پنجم توسعه بر ایجاد و توسعه شبکه ملی اطلاعات و دسترسی به اینترنت پرسرعت تاکید شده به نحوی که تا سال دوم برنامه یعنی سال 92 باید همه دستگاه‌های اجرایی و واحد‌های تابعه به شبکه ملی اینترنت متصل شوند و نیز تا پایان برنامه یعنی سال 95 باید 60 درصد خانوار‌ها از اینترنت پرسرعت استفاده کنند، که این به معنای ایجاد بیش از 12 میلیون پورت پرسرعت اینترنت در کشور است. اما به باور تحلیلگران، در آستانه اجرای برنامه پنجم توسعه همچنان مشکلی به نام کیفیت ارائه خدمات و نبود راهکار مناسب در اینترنت کم سرعت موضوعی است که در ابتدایی‌ترین نقطه خود قرار دارد.

پرداخت خسارت کیفیت نامطلوب خدمات اینترنتی به کاربران

در مهرماه 89 ضوابط موافقت‌نامه سطح خدمات ارتباطی کشور (SLA) تصویب و به مرحله اجرا درآمد تا کاربران بتوانند در صورت نیاز در چارچوب توافق با خدمات‌دهندگان ارتباطی از سرویس‌های مطلوب و با کیفیت برخوردار شوند و پس از سال‌ها حقوق مصرف‌کنندگان اینترنت تامین شود؛ اما این آیین‌نامه تاکنون جنبه عملیاتی به خود نگرفته است.

چارچوب موافقت‌نامه سطح خدمات ارتباطات داده‌ها با استناد به بند 9 ماده 6 اساسنامه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و به منظور شفاف‌سازی کیفیت خدمات در مقابل هزینه‌های آن در شبکه‌های ارتباطات داده‌ها و رعایت حقوق مشتریان از سوی کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات مورد بررسی و تصویب قرار گرفت که رعایت این ضوابط تعیین شده لازم‌الاجرا اعلام شد.

در این توافق‌نامه کاربر می‌تواند سطح دسترسی خود را انتخاب کرده و به‌ازای آن هزینه بهره‌مندی از این سرویس را پرداخت کند. پس از آن، چنانچه میزان قطعی دسترسی وی نسبت به این توافق‌نامه بیشتر شود، شرکت ارتباطات زیرساخت به عنوان تامین‌کننده خدمات یا سرویس‌دهندگان اینترنتی باید خسارت این قطعی را بپردازند.

تصویب ضوابط و مقررات موافقت‌نامه سطح خدمات اگرچه برای ارائه مطلوب خدمات واگذاری لینک‌های ارتباطی در شبکه زیرساخت کشور و قانونمند شدن شرکت‌های دولتی در ارائه امکانات و دفاع از حقوق کاربران این بخش در نظر گرفته شده، اما این ضوابط تاکنون به مرحله انجام نرسیده و کاربران اینترنت همچنان در دریافت کیفیت خدمات ارتباطی با مشکلات متعددی روبه‌رو هستند.

سریع‌ترین اینترنت دنیا با سرعت 448 گیگابیت در ثانیه

ثبات کیفیت ارائه خدمات با اینترنت 56 کیلوبیتی در ایران در حالی همچنان یکی از پرچالش‌ترین موضوع در بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات کشورمان است که گروهی از دانشمندان ایتالیایی با استفاده از فیبرنوری موفق شدند سریع‌ترین اینترنت دنیا را با سرعت 448 گیگابیت بر ثانیه ارائه کنند!

سریع‌ترین اینترنت دنیا در مدت تنها یک ثانیه قادر است یک حجم اطلاعات برابر با 20 فیلم با کیفیت بالا، 500 فیلم با کیفیت استاندارد، 7 میلیون تماس تلفنی تصویری و 100 میلیون تماس تلفنی استاندارد را جابه‌جا کند. اینترنت با این سرعت معادل 22 هزار و 500 اتصال ADSL با سرعت 20 مگابیت برثانیه است و این در حالی است که پیش از این، سریع‌ترین اینترنت دنیا برابر با 100 گیگابیت برثانیه بود.در همین حال تازه‌ترین گزارش‌ها نشان می‌دهد که کره جنوبی با ارائه متوسط سرعت 14 مگابیتی و حداکثر سرعت 39 مگابیتی به کاربران خود همچنان پرسرعت ترین اینترنت را در اختیار دارد و پس از آن کشورهای ژاپن، هنگ کنگ و رومانی کشورهایی هستند که حداقل سرعت 7 مگابیت تا حداکثر 30 مگابیت بر ثانیه اینترنت را به کاربران خود عرضه می‌کنند.پس از این کشورها هلند با سرعت 3/6 مگابیت برثانیه، لیتوانی با سرعت 0/6 مگابیت برثانیه، جمهوری چک با سرعت 4/5 مگابیت برثانیه، سوئیس با سرعت 3/5 مگابیت برثانیه و دانمارک با سرعت 0/5 مگابیت برثانیه در رتبه‌های پنجم تا دهم این رده بندی قرار گرفته‌اند.

در انگلیس سرعت متوسط اینترنت برابر با 4/3 مگابیت برثانیه است. 17درصد از کاربران از سرعت بالاتر از 5 مگابیت برثانیه استفاده می‌کنند؛ درحالی که 85 درصد از آنها از اینترنت بالای 2 مگابیت برثانیه و تنها 9/0 درصد از کاربران این کشور از سرعت کمتر از 256 کیلوبیت برثانیه استفاده می‌کنند.+

نظر شما عزیزان چیه ؟خوشحال میشم نظر شما رو هم بدونم.

اوایل هفته گذشته طبق گفته برخی شرکت‌های ارائه‌کننده خدمات اینترنت ارتباط چند لینک STM4 بین‌الملل




بازدید امروز: 78 ، بازدید دیروز: 222 ، کل بازدیدها: 561346
پوسته‌ی وبلاگ بوسیله Aviva Web Directory ترجمه به پارسی بلاگ تیم پارسی بلاگ